Kungsstigens vandringsled 10 km

Den ödemarksliknande och fridfulla, men samtidigt utmanande och krävande vandringsleden leder först till toppen av berget Vuorenmaa som erbjuder vidsträckta vyer över det omgivande landskapet. Därifrån fortsätter stigen ner till ådalen, där den följer den slingrande ån för att ibland dyka in bland vegetationen. Stigen går också genom ett bäverområde, där vandraren får ta sig fram över och under omkullfällda träd. Längs stigen finns fyra rastplatser.

Kuninkaanpolku_iso_kuva.jpg

3 Fakta:

  • Flera rastplatser med ved
  • Byggarbetsplats för bävrar vid åstranden
  • Kanjoner längs ån

Klassificering av vandringsleder:

Medelsvår

Lämplighet:

Rutten lämpar sig som dagsutflykt för vana vandrare med normal kondition. Det finns ganska stora höjdskillnader längs rutten.

Längd:

ca 3-5 timmar i en riktning, 10 timmar tur och retur (20 km)

Ruttmarkeringar:

Rutten är tydligt utmärkt med röda färgmarkeringar i trädstammar och i pålar. Alla korsningar är skyltade. Det finns även avståndsangivelser KP1, KP2 osv.

Ruttens startpunkt:

Startpunkt 1 - Den övre parkeringsplatsen vid Vuorenmaa Skidcenter
Koskitie 25, 63800 Soini
(WGS84) N62 56.099 E24 10.014

Sväng av från Vuorenmaantie till Koskitie och fortsätt ca 100m tills du ser en skylt mot skidcentret (Hiihtokeskus ). Sväng av till höger och fortsätt längs grusvägen ca 400 m uppåt tills du kommer till parkeringsplatsen. Startpunkten (porten) syns till vänster.

Startpunkt 2 - Start-/slutpunkten i Soini
Murtokankaantie 3, 63800 Soini
62°52'47.7"N 24°12'50.4"E

Rutten kan vandras mot båda riktningar men det rekommenderas att man börjar från Vuorenmaa och går mot Soini. På så sätt finns de bästa vyerna i början av rutten.

bildgalleri